Guide til kærlighed og dating

Dating guide
Udgivet 09.12.2020 | Senest redigeret 28.01.2021 |

Et sundt kærlighedsforhold kan forebedre mange aspekter af dit liv. Lige fra dit følelsesmæssige, mentale og sårgår fysiske velvære til en komplet følelse af lykke. At finde en person, vi ønsker at dele vores liv med, kan for mange synes som en umulig opgave. Men selvom du har en lang historie af forhold bag dig, der ikke ligefrem endte lykkeligt, eller hvis du er ved at køre død i traditionel eller online dating, kan du endnu lære at finde sand kærlighed.

Hindringer for at finde varig kærlighed

Livet som en single byder på mange fordele, herunder at lære at opbygge et sundt forhold til dig selv. Men hvis du er klar til at dele dit liv med en anden, og ønsker at opbygge et seriøst, værdifuldt forhold, så kan livet som single være meget frustrerende.

At finde den rigtige partner er ofte en vanskelig rejse – af flere grunde. Måske du er vokset op i et hjem, hvor du ikke oplevede en ordentlig rollemodel i form af et solidt, sundt forhold, og du tvivler derfor på, at et sådan overhovedet eksisterer. Eller måske består din dating-historie udelukkende af korte, bratte forhold, hvor gnisten forsvandt alt for tidligt, og du ikke ved, hvordan man får et forhold til at holde.

Du bliver tiltrukket af de forkerte typer, eller vælger at træffe dårlige valg igen og igen, på grund af et uløst problem fra din fortid. Det er også muligt, at du ikke placerer dig selv i de bedste omgivelser for at møde den rette person. Eller at når du gør det, føler du dig ikke tryg eller selvsikker nok til at henvende dig til personen og starte en reel samtale. Uanset hvad er det det vigtigste, at du tror på, at der venter et sundt, varigt og romantisk forhold til dig i fremtiden.

Læs også vores anmeldelse af Parship.dk

Det er også vigtigt at erkende, at forhold aldrig er perfekte, og at alting kræver masser af arbejde, kompromiser samt en vilje til at løse konflikter på en positiv måde. For at finde og opbygge et forhold værd at holde, kan det være nødvendigt at starte med at revurdere nogle af dine misforståelser om dating og relationer, der kan forhindre dig i at finde varig kærlighed:

Forventninger til dating og jagten på kærligheden

Når vi begynder at lede efter kærestepotentiale eller indgå et romantisk forhold, gør mange af os det med et forudbestemt sæt af  (oftest urealistiske) forventninger – såsom; hvordan personen skal se ud og opføre sig, hvordan forholdet skal udvikle sig, og hvilke roller hver partner skal opfylde. Disse forventninger kan være baseret på oplevelser fra dine tidligere erfaringer, din venne-gruppe og omgangskreds, din familiære opvækst, eller især idealer portrætteret i Hollywood-film og serier. Ved at holde fast i disse urealistiske forventninger, kan du få enhver potentiel kæreste til at virke utilstrækkelig for dig, og ethvert nyt forhold kan føles som en skuffelse.

– Overvej hvad som reelt er vigtigt for dig!

Hvad føles rigtigt for dig?

Når du skal finde en kæreste, som du kan dele livet med, så glem hvad der på overfladen ser rigtigt ud. Glem hvad du mener der bør være rigtigt. Glem hvad dine venner, forældre og andre mennesker mener er rigtigt og forkert. Spørg istedet dig selv: Føles forholdet rigtigt for mig inderst inde?

Det første skridt for at finde en sød og god kæreste er at skelne mellem, hvad du vil, og hvad du har brug for. Ønsker kan forhandles, det kan behov ikke. Ønsker omfatter de ting, du  tror, du har brugt for i en partner, herunder intellekt, uddannelse og fysiske egenskaber, såsom højde, vægt og hårfarve.

Læs også vores anmeldelse af Badoo.dk

Selvom visse træk kan synes at være af afgørende betydning for dig i første omgang, vil du over tid ofte opleve, at du er blevet unødigt begrænset i dine valg. Eksempelvis kan det være vigtigere eller mindst lige så vigtigt, at finde nogen, der er:

 • Nysgerrig snarere end ekstremt intelligent. Nysgerrige mennesker har en tendens til at blive klogere over tid, mens de der er intelligente kan sygne hen intellektuelt, hvis de mangler nysgerrighed.
 • Sensuel snarere end sexet.
 • Omsorgsfuld snarere end smuk.
 • Lidt mystisk snarere end glamourøs.
 • Humoristisk snarere end rig.
 • Fra en familie med lignende værdier til dit, snarere end en person fra en bestemt etnisk eller social baggrund.

Behov er altså forskellige ønsker, forstået på den måde, at behovene er de ting, der betyder mest for dig, såsom værdier, ambitioner eller mål i livet. Disse er nok ikke de ting, du kan finde ud af om en person ved kigge på dem på gaden, læse deres profil på et dating-site, eller dele en hurtig cocktail med på en bar.

Hvad er et sundt forhold?

Et sundt forhold er, når to mennesker udvikler en forbindelse baseret på:

 • Gensidig respekt
 • Tillid
 • Ærlighed
 • Support
 • Retfærdighed/ligestilling
 • Særskilte identiteter
 • God kommunikation
 • En følelse af kærlighed

Dating tips til at hjælpe dig med at finde kærligheden # 1: Sæt tingene i perspektiv

Gør ikke din søgen efter et forhold centrum for dit liv. Koncentrer dig om aktiviteter, du nyder, din karriere, sundhed og relationer med familie og venner. Når du fokuserer på at holde dig glad, vil det oftest holde dit liv afbalanceret og gøre dig til en mere interessant person, når du møder en anden interessant skikkelse.
Husk at første indtryk er ikke altid pålidelige. Især når det kommer til internet-dating, skildrer folk ikke altid selv dem selv helt nøjagtigt. Uanset hvor eller hvordan du møder nogen, er det vigtigt at huske på, at det tager tid at lære en person at kende. Du skal opleve at være sammen med en person i en række forskellige situationer, nogle gode og nogle ikke så godt, før du virkelig kender ham eller hende. Eksempelvis hvor godt denne person håndterer pres når tingene ikke går godt, eller når denne er træt, vred eller sulten?
Vær ærlig om din egen fejl og mangler. Ingen er perfekt, og alle indebærer fejl. For at et forhold skal kunne fungere, vil du have nogen til at elske dig for den person, du er, ikke den person, du gerne vil være, eller den person, han eller hun tror du har potentiale til at blive. I mange tilfælde kan én af dine fejl, kan den anden person finde sød eller tiltalende. Ved at være ærlig og kaste al forstillelse fra dig, vil du kunne opmuntre den anden person til at gøre det samme, hvilket kan føre til en tilfredsstillende forhold jer to imellem.
Invester i et vertikalt forhold, før du investerer i en horisontal relation.  Du må ikke være for hurtig til at gøre et forhold seksuelt, da det oftest bliver sværere at udvikle et godt vertikalt forhold derefter. Selvom det kan være svært i disse tider, så prøv at tage din tid til at komme til at kende nogen først. Det vil kun føre til et mere tilfredsstillende seksuelt forhold hen ad vejen.

Dating tips til at hjælpe dig med at finde kærligheden # 2: Prioriter at have det sjovt

Online dating, single-begivenheder og matchmaking-tjenester, kan vise sig vellykket og underholdende for nogle mennesker, men for mange der mangler spontanitetkan dette føles mere som jobsamtaler end sjove, sociale lejligheder. Og uanset hvad dating-eksperter kan fortælle dig, at der er stor forskel på at finde den rigtige karriere og finde varig kærlighed.

Tænk på din tid som single, som en stor mulighed for at møde nye mennesker, udvide din omgangskreds og horisont og deltage i nye arrangementer. Placer dit fokus i at have det sjovt og hvad der betyder noget for dig.

Du behøver ikke at være festens midtpunkt. Men ved at forfølge aktiviteter du nyder og ved at sætte dig selv i et nyt miljø, er det sandsynligt at du vil møde nye mennesker som deler samme interesser og værdier som dig selv.

Her er nogle tips til at finde sjove aktiviteter og ligesindede:

 • Bliv frivillig ved en favoritvelgørenhed, dyr husly, eller politisk kampagne. Eller prøv endda en frivillig ferie (for detaljer se Resources nedenfor).
 • Videreudvikl dig selv på en lokal skole eller universitet.
 • Tilmeld dig danseundervisning, madlavningskurser eller lignende.
 • Deltag i en løbeklub, vandregruppe, cykelgruppe eller et sportshold.
 • Deltag i en teatergruppe, filmgruppe eller deltag i en paneldiskussion på et museum.
 • Find en lokal bogklub eller fotoklub.
 • Deltag i lokale mad- og vinsmagnings-begivenheder.
 • Vær kreativ: Skriv en liste over aktiviteter til rådighed i dit område, og med lukkede øjne, tilfældigt peg, selvom det er noget du ville aldrig normalt overveje. At komme ud af din comfort zone kan være givende i sig selv.

På et tidspunkt, er alle, som er på udkig efter kærlighed, nødt til at beskæftige sig med afvisninger -både som den person der bliver afvist, og den person som afviser. Nogle mennesker kan overvindes med vrede, forlegenhed eller angst når de står med afvisning, eller er så bange for at det sker igen at de helt undgår dating eller at starte nye relationer. Andre finder det så svært at afvise en anden person at de befinder sig fanget i lange, usunde relationer.

Ved at være positiv og ærlig over for dig selv og andre, kan dét at håndtere en afvisning være langt mindre skræmmende. Det centrale er at acceptere, at afvisningen er en uundgåelig del af dating, men dog huske ikke at bruge for meget tid på at bekymre sig om det.

Tips til håndtering af afvisning

Du må ikke tage det personligt. Hvis bliver afvist på første eller anden date, har den anden person sandsynligvis kun afvist dig overfladiske grunde. Disse har du ikke har kontrol over. Nogle mennesker foretrækker bare blondiner eller brunetter. Vær derfor taknemmelig for tidlige afvisninger i et forhold, da det oftest kan spare dig for en masse hjertesorger.
Du må ikke dvæle ved det, men lær af erfaringerne. Du må ikke slå dig selv oveni hovedet over eventuelle fejl, du tror, du har foretaget. Lad tiden gå sin gang. Ved at behandle afvisninger på en sund måde, kan det øge din styrke og modstandskraft.
Anerkend dine følelser. Det er ofte normalt at føle sig lidt såret, vred, skuffet, eller endda trist, når man bliver konfronteret med en afvisning. Det er vigtigt at anerkende dine følelser uden at forsøge at undertrykke dem.

Dating tips til at hjælpe dig med at finde kærligheden # 4: Hold øje med forholdets røde flag

Det er vigtigt at være opmærksom på røde flag, der kan indikere at et forhold ikke vil føre til en sund, varig kærlighed. I sådanne tilfælde er det bedre at lide tabet tidligt frem for at investere tid i et forhold, der ikke er godt for dig eller den anden person. Stol på dine instinkter.
Hvis du har tendens til at føle sig usikker, skamfuld eller undervurderet, kan det være tid til at genoverveje forholdet.

Forholdets røde flag:

Hvis forholdet er afhængigt af alkohol eller stoffer. I kan kun kommunikere under indflydelse af alkohol eller andre stoffer.
Hvis der er problemer med at forpligtige sig. For nogle mennesker er engagement meget vanskeligere end andre. Det er sværere for dem at have tillid til andre eller til at forstå fordelene ved et langsigtet forhold, oftest på baggrund af tidligere erfaringer eller et ustabilt hjem fra barnsben.
Hvis jalousi er en stor del af forholdet. Hvis den ene part ikke kan fordrage at den anden tilbringer tid med andre folk, slet ikke at modsat køn.
Hvis kontrollerende adfærd vinder frem. Der er et ønske hos én person om at styre den anden og eventuelt ved at stoppe ham eller hende fra at have uafhængige tanker og følelser.
Hvis forholdet er udelukkende seksuelt. Der er ingen interesse i intimitet, men udelukkende ved sex. Et meningsfuldt og tilfredsstillende forhold afhænger af mere end bare god sex.

Dating tips til at hjælpe dig med at finde kærligheden # 5: Deal med tillidsspørgsmål

Gensidig tillid er en hjørnesten i ethvert nært og personligt forhold. Hvis der ikke er tillid i et forhold, er det umuligt for dig, at føle dig sikker og plejet af en anden person, eller at gøre at denne person kan føle sig tryg. Med andre ord, uden tillid kan varig kærlighed ikke blomstre.

Selvfølgelig udvikles tillid ikke natten over. Det udvikler sig over tid i takt med at din forbindelse til en anden person bliver dybere og i lærer mere om hinanden.

Terapi for spørgsmål om tillid

Nøglen til at overvinde spørgsmål om tillid i dine personlige forhold, er at arbejde med en terapeut, som du føler dig tryg ved og som vil være din partner i at overvinde det pågældende problem. Naturligvis kan dette være svært, men for mange mennesker er terapi en proces som kan være den ideelle måde til at lære at sole på menneskeligheden igen.

Du må ikke blive afskrækket, hvis du tror at terapi er utilgængeligt eller for dyrt. Gruppeterapi kan være mere overkommeligt end individuel terapi og kan være lige så effektivt til at håndtere problematikken og spørgsmålet om tillid. At flere mennesker er til steder, kan betyde, at der er flere muligheder for at praktisere og udvikle tillid til andre. Alternativt vil nogle individuelle terapeuter acceptere glidende skalabetalinger, mens nogle lokale organisationer tilbyder terapi til nedsatte priser.

At lære at udvikle tillid er en proces, men med den rette hjælp, du kan blive belønnet med rigere, mere tilfredsstillende relationer og chancen for at finde varig kærlighed.

Dating tips til at hjælpe dig med at finde kærligheden # 6: at pleje dit spirende forhold

Husk at dét at finde den rigtige person kun er begyndelsen på rejsen, ikke destinationen. For at flytte fra casual dating til et engageret, kærligt forhold, har du brug for at give næring til den nye forbindelse. Det er en proces der kræver tid, kræfter og en ægte interesse i den anden person. Det kræver også en åbenhed over for kompromiser og ændringer.

Alle relationer ændrer sig over tid. Du vil ændre dig, din partner vil ændre sig, og det samme vil begge jeres forventninger og forhåbninger. Hvad du ønsker af et forhold i begyndelsen, kan være meget forskelligt fra, hvad du og din partner ønsker af samme forhold, et par måneder år senere.

For at få et romantisk forhold til at blomstre i varig kærlighed, har du brug for at være villig og i stand til, at;

Investere i forholdet.
Ingen forhold vil køre gnidningsløst uden regelmæssig opmærksomhed. Så spørg dig selv, om du er villig til at investere tid og kræfter på dette forhold. Find ting I nyder at gøre sammen og forpligt jer til at bruge tid på at gøre dem, selv når du eller I begge er optagede eller stressede.

Kommunikere åbent.
Er din partner reelt interesseret i dine tanker og følelser? Er du komfortable ved at udtrykke dine egne meninger, tanker og følelser omkring denne person? Er I legende, åbne og i stand til at grine sammen og nyde hinandens selskab? Din partner er ikke et tankelæser, så fortæl ham eller hende hvordan du føler. Når du både føler dig tryg ved at udtrykke dine behov, din frygt og dit begær, vil båndet mellem jer også blive stærkere og dybere.

Løse konflikter ved at kæmpe fair.
Nogle par er i stand til at tale tingene ud stille og roligt, mens andre kan hæve deres stemmer og blive lidenskabeligt uenige. Uanset hvordan I nærmer dig forskellene i jeres forhold, er det vigtigt at du ikke er bange for konflikter. Du er nødt til at føle sig trygge ved at udtrykke de ting der generer dig, uden frygt for repressalier, og at være i stand til at løse konflikter uden ydmygelse, nedværdigelse, ellerved at insistere på altid at have ret.

Accepter forandringer.
Ethvert forhold går gennem gode og dårlige perioder, men samlet set, bør et forhold være godt for jer begge, at være i. Det bør bringe det bedste frem i dig, og bør ikke kun gøre dig gladere, men også gøre dig til en bedre person: venligere, mere empatisk, og mere generøs.

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Find mere information her

Læs mere