Sveder din partner meget om natten?

Udgivet 01.09.2022 | Senest redigeret 06.09.2022 | Artiklen indeholder ads

Nogle kunne måske tænke at dette spørgsmål er ligegyldigt, for ”og hvad så hvis man sveder meget?” – men det er faktisk et reelt problem for nogle. Fordi man kan svede så meget om natten at man faktisk gennemvæder sit sengetøj og skal i bad med det samme. Uanset om det er kl. 4 om natten. Så derfor, kan det være en generel bekymring. Måske er du bekymret for, at du eller din partner sveder meget om natten? Mange tror fejlagtigt, at det er normalt for alle at svede meget om natten. Men det er det ikke. Alle sveder om natten, men nogle mennesker sveder rigtig, rigtig meget om natten, hvilket eksempelvis kan være på grund af en medicinsk bivirkning, men det er ikke normalt at svede så meget at ens sengetøj bliver gennemvædet. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvad nattesved er, hvorfor det opstår hos nogle, samt hvad man kan gøre for at afhjælpe problemet.

Hvad er nattesved?

Nattesved, eller hyperhidrosis som tilstanden hedder på medicinsk, er en tilstand hvor man sveder utroligt meget. Man sveder så meget, at man kan svede igennem flere lag af sengetøj og blive nødt til at tage et bad med det samme, eller skifte sengetøj – og dette er særligt ubehageligt om natten. Dertil kan det være at ens partner ikke gider at ligge tæt ved en, pga. mængden af sved. Det er normalt at svede mindre om natten end om dagen. For det første, så sveder man normalt mindre når man sover, fordi kroppens temperatur er mere stabil. Men det er også fordi, at hvis man sveder meget om natten, at der er tale om en tilstand. Grunden til at vi sveder, er at kroppen på denne måde regulerer kroppens temperatur. Når temperaturen stiger, så sker der en udvidelsesproces i svedkirtlerne, hvorefter sveden bliver frigivet for at køle kroppen. Som sagt er det normalt at svede mindre om natten. Men for dem med nattesved, kan deres krop ikke regulere kroppens temperatur ordentligt, hvorfor de sveder langt mere end normalt.

Hvad er årsagen til at nogle lider af nattesved?

Nattesved er generelt et udtryk for at kroppen er for varm, hvilket igen får den til at producere meget sved. Der kan ligge nogle ting til grund for denne ekstra varme, hvilket i nogle tilfælde er pga. en febersygdom. Altså, man kan opleve at svede ekstra meget, men dette er ofte i kortere perioder, mens feberen står på. Er din eller din partners nattesved et mere vedvarende problem, så kan det blandt andet også skyldes at vedkommendes generelle varmeregulering er i ubalance. Dette ser man nogle gange ved mangel på de forskellige kønshormoner.  Dertil har undersøgelser vist at der er en sammenhæng mellem stress og søvnproblemer, som i nogle tilfælde giver mange mareridt, som får hjertet til at galopere og der producerer en del mere kropsvarme, som derfor får personen til at svede meget. Så er der også årsagen, som mange oplever, hvis nattesved kommer pludseligt, nemlig som kroppens reaktion på en medicinsk bivirkning. Er dette tilfældet, eller en mistanke, så burde man selvfølgelig opsøg sin læge, for at afprøve noget andet medicin, så man i det mindste kan udelukke at, det er medicinen, som er skyld i nattesveden. Til slut, så kan det for nogle faktisk være en arvelig tilstand. Så vedkommende har arvet en tilstand med problemer med varmereguleringen, som gør at de sveder ekstra meget. Heldigvis er der råd for, hvordan man kan afhjælpe problemet, så man, som par, forhåbentligt ikke er ligeså påvirket af problemet, som inden man brugte disse taktikker.

Hvad kan gøre for at afhjælpe på problemet?

Selvom nattesved kan være en kronisk tilstand, så er der faktisk ting man kan gøre for at afhjælpe problemet, og forbedre sin søvn om natten. Det er ikke sikkert kan man er helt fri for sveden, men man kan mindske generne ved det. Her er der først og fremmest tale om de fysiske omgivelser, som man sover i.  Det er altså alt fra rummets temperatur, altså er der generelt meget lunt i soveværelset man sover i. Er der ordentlig ventilation og er der mulighed for at skabe en kølig brise ved at åbne et vindue? Det er en rigtig god idé at sørge for at holde temperaturen i soveværelset under normal stuetemperatur. Her er det ideelt at kunne ligge på en temperatur på omkring 17 til 19 grader. Det kan også hjælpe at være opmærksom på sin egen påklædning. Altså sover vedkommende med nattøj, her menes især natbukser, nattrøje og måske endda strømper? I så fald, så burde vedkommende helt droppe at sove med tøj på. Undertøj er naturligvis undtaget, da det ikke holder på varmen på samme måde.

Hvilket sengetøj bruger I? Bruger vedkommende en stor, tung og varm gåsedyne med syntetisk sengetøj? Er det tilfældet, så burde personen virkelig overveje at vælge mere skånsomt sengetøj, som er lavet med naturlige fibre, som et bambus sengetøj. Dertil kan man også med fordel skifte dynen ud til en lettere og mere åndbar dyne. Man kan også forsøge at lave nogle mindfulness / åndedrætsøvelser inden man går i seng, så man naturligt kan forsøge at sænke ens varmedannelse. Dette er selvfølgelig ikke en kur, men kan hjælpe til at lade kroppen slappe mere af.

Konklusion

Som man kan se, så er nattesved ikke et uvæsentligt problem. Det kan være et meget reelt problem, som kan være noget af en udfordring at slippe af med. Men der er heldigvis tiltag man kan tage for at afhjælpe problemet. Er der tale om et pludseligt opstået nattesvedsproblem, så burde man altid kontakte sin læge.

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Find mere information her

Læs mere