Sov bedre med din samlever

Søvn er enormt vigtigt for os, hvis vi skal fungere optimalt i hverdagen. Det kan variere utrolig meget, hvor meget eller hvor lidt søvn vi hver især har brug for, for at kunne fungere optimalt dagen efter.

Udgivet 16.01.2022 | Senest redigeret 05.01.2022 | Artiklen indeholder ads

Søvn er enormt vigtigt for os, hvis vi skal fungere optimalt i hverdagen. Det kan variere utrolig meget, hvor meget eller hvor lidt søvn vi hver især har brug for, for at kunne fungere optimalt dagen efter.

For mange mennesker kan det være en stor omvæltning, når man får en kæreste eller samlever, som man pludselig skal dele seng med. Man kan opdage, at man f.eks. ikke sover ligeså godt, som da man sov alene.

Dette kan blandt andet være fordi, der nu er større rift om pladsen i sengen, fordi din samlever snorker eller noget helt tredje.

Hvis dette er et problem, kan du eller I prøve at benytte jer af den muligvis bedste sovemaske på markedet.

Få et større overskud i hverdagen

Hvis du sover dårligt, kan det påvirke din arbejdsindsats og dit overskud i hverdagen.

For hvis du hver morgen står træt og uoplagt op, vil du helt sikkert ikke få ligeså meget ud af dagen, som hvis du var veludhvilet.

Dette kan i sidste ende også påvirke dit helbred, da mange mennesker kan have trang til at spise flere søde sager, hvis de er meget trætte. Og hvis den manglende søvn fortsætter over en længere periode, kan det muligvis begynde at være synligt på vægten.

Men den manglende søvn kan også føre til et mindre overskud i løbet af hverdagen.

Derfor kan nogle i højere grad blive fristet af nemme løsninger såsom take-away. At købe take-away ofte er en træls vane at tilegne sig, da det både kan blive rigtig dyrt i længden samt er usundt.

Derfor kan det altså være en god idé at prøve at gøre noget for, at du får den bedst mulige søvn.

Reducér de små konflikter i løbet af dagen

Når man har sovet dårligt, kan man ofte være mere tilbøjelig til at blive irriteret over småting dagen efter.

Ofte skal der ikke så meget til at gå en træt person på nerverne, så tænk bare på konsekvensen hvis man sover dårligt hver nat. Hvis både du og din samlever sover dårligt hver nat, kan det muligvis føre til endnu flere små konflikter imellem jer i løbet af dagen.

Rigtig mange mennesker har små konflikter i løbet af dagen om små eller store problemer, men tænk på om nogle af disse kunne undgås.

Hvis I begge vågner udhvilede og med stort overskud hver morgen, vil I måske være bedre rustet til dagens små konflikter. Med et større overskud vil i nemlig muligvis blive bedre til at bære over med jeres samlever, hvis opvaskemaskinen f.eks. ikke er tømt.

Dette er noget, nogle måske vil kunne starte en konflikt over, men som måske kan løses ved bedre søvn, så man ikke irriteres så let.

Lyt til en beroligende podcast sammen

Hvis I begge to har problemer med f.eks. at falde i søvn, kan I prøve at lytte til en beroligende podcast, eller beroligende musik inden sengetid. Hvis det kun er en af jer, der har problemer med at falde i søvn, kan musikken eller podcasten høres i høretelefoner.

På den måde vil man ikke genere den anden part, som måske ikke har problemer med at falde i søvn.

Det er forskelligt, hvad der har den bedste beroligende effekt på forskellige mennesker. Men der findes utrolig mange lange musikstykker eller podcasts med beroligende lyde eller musik. Nogle finder det f.eks. meget beroligende at lytte til havet, mens andre synes at stille musik fungerer bedre.

Så hvis I har lyst, kan i altså prøve at sætte en lille højtaler op i soveværelset, der kan afspille beroligende og søvndyssende musik.

Fjern forstyrrende elementer

Der kan ofte være rigtig mange forstyrrende elementer i et soveværelse, når man skal sove.

Men mange mennesker tænker måske ikke over, hvor mange forstyrrende elementer der egentlig er, og hvordan de kan påvirke søvnen. Det nok allermest forstyrrende element, er de fleste nok godt selv klar over er forstyrrende, nemlig mobiltelefonen.

Mange mennesker har den til at ligge på natbordet når de skal sove, fordi de bruger den som alarm. Men prøv i stedet at anskaf jer en anden form for alarm, så telefonerne ikke ligger og forstyrrer, når der f.eks. tikker en besked ind.

For selvom man har sat den på nattilstand, kan den sagtens forstyrre søvnen alligevel. For hvis man ikke kan falde i søvn, vil mange sikkert tænde mobilen for at tjekke diverse sociale medier.

Og gør man det, kan der hurtigt gå lang tid, og pludselig er klokken blevet mange. Derefter kan det også være svært at falde i søvn igen, da øjnene fik et lille chok fra det skarpe lys fra skærmen i mørket.

Lys fra fjernsyn eller andet kan også forstyrre

Det er ikke kun mobiltelefonen der kan forstyrre jeres søvn. Hvis I f.eks. har et fjernsyn på soveværelset, kan det være, at det lyser bestemte steder, selvom det er slukket.

Dette kan f.eks. en router til internettet også gøre. Hvis I bor i byen, er det også vigtigt med nogle gode mørklægningsgardiner, så I ikke bliver forstyrret af gadelamper, forbipasserende biler og andet.

Disse ting er nogle af dem man kan forsøge, hvis man gerne vil have bedre søvn, og har svært ved at sove med en samlever. 

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Find mere information her

Læs mere