Psykologer skal specialiseres gennem kurser, konferencer & uddannelser

Udgivet 07.10.2022 | Senest redigeret 04.10.2022 | Artiklen indeholder ads

Mange mennesker har fået øjnene op for nødvendigheden ved psykologhjælp. Desværre betyder dette også enormt lang ventetid for borgerne, når de ønsker at komme til psykolog. En stor del af denne udfordring ligger i, at man oftest søger psykologhjælp, som man går til lægen. Man tager til lægen med alle typer skavanker. Det er lige meget, om det er ydre eller indre smerter, foden eller øjet. Hvis lægen så ikke kan yde den nødvendige hjælp, kan de sende en videre til specialist, når de har diagnosticeret eller lokaliseret en del af problemet. Hvis man omlagde psykologhjælp til samme system, kunne det muligvis blive mere effektivt. For i øjeblikket er der et begrænset antal specialister indenfor psykiatrien. Men de er der. Og der bør om muligt uddannes endnu flere. Hvis vi forsøger at videreuddanne psykologer, vil vi kunne viderestille, når vi har diagnosticeret ved den ”første” psykolog. På den måde vil færre formentlig også sidde med en oplevelse af ikke at rykke sig i sine psykiske og mentale udfordringer. 

 

Hvordan kan dette optimere?

Et område, hvor vi ser, at dette har en effekt, er i parterapi. Parterapi er en af de grene af psykiatrien, der er specialiseret, og som understreger, hvorfor dette er en god ide. For er der knas i parforholdet, virker det på ingen måde mærkeligt at tage til parterapi. Her er det alment og socialt anerkendt, at psykiatrien har lavet en opdeling, hvor en specialist i parterapi og spændingerne i dette kan hjælpe parret videre. Denne opkvalificering, som er bredt anerkendt, bør vise, at det kun er en fordel at specialisere flere indenfor forskellige områder i psykiatrien. En af de måder, hvor man kan sørge for, at dette sker, er ved at tilbyde kurser, konferencer og uddannelser til psykologer på større klinikker. Er man selvstændig, burde det også være muligt at tage på diverse kurser, konferencer og uddannelser. Det er netop på denne måde, at parterapien er blevet et selvstændigt område, hvor mennesker kan søge hen, når der er udfordringer i forholdet. Kurser, konferencer og uddannelser er altså en naturlig del af opkvalificeringen i mange brancher, og det bør derfor også være det hos psykologer. 

 

Hvordan tager vi skridtet?

Der er naturligvis mange forskellige konstellationer af klinikker og psykologer, som har forskellige opbygning og struktur. Alligevel bør det være muligt for alle psykologer at tage på kurser, konferencer og uddannelser, så de kan blive specialister indenfor et område. Ikke alene vil man på disse kurser, konferencer og uddannelser lære enormt meget indenfor et bestemt område. Man vil også kunne opnå et større netværk med andre psykologer, som har deres eget specialområde. Det betyder, at man i sidste ende kan give sine klienter den bedst mulige behandling. Ikke alene fordi man selv er specialist, men også fordi man kender sin egen begrænsning. Ved man som parterapeut, at årsagen bag udfordringerne i forholdet ikke handler om, hvorvidt kommunikationen er i orden. Men at det i højere grad handler, om at den ene partner har dybe ar, som har ført til bindende og invaliderende skam. Er dette tilfældet, vil man som parterapeut have et netværk, hvor man kan sende sin klient videre til en anden psykolog, som ved, hvordan man skal håndtere skam og behandle det. På denne måde vil klienter komme hurtigere igennem systemet. Ikke fordi målet er, at de skal være hurtige igennem, men fordi de rent faktisk bliver behandlet ud fra de psykiske skavanker, som de har. 

 

Hvilke kurser, konferencer og uddannelser er der?

Udbuddet af kurser, konferencer og uddannelser er egentlig ganske bredt. Der er igennem de seneste år kommet mere fokus på opkvalificering og videreuddannelse. Samtidig er flere psykologer, som selv har dykket ned i et speciale, begyndt at holde diverse seminarer for at uddanne andre. Dette gør eksempelvis, at udvalget af parterapeuter med diverse specialer er støt voksende. Som par kan man altså finde en terapeut, som kan hjælpe med lige præcis de udfordringer, som man står i. Samtidig med at det vil være muligt at finde specialister på flere andre områder, hvis dette skulle være nødvendigt. 

 

Elsk dig selv specialist

En af de store udfordringer, der er i dag, er, at mange har dybe ar fra fortiden, som sætter sig på selvværdet. Dette lave selvværd kan tage form på mange forskellige måder, afhængig af personlighed, opvækst, miljø og mange andre parametre. Det kan blive til angst, depression, OCD og mange andre former. Alt dette er kroppen eller hjernens måde at håndtere de signaler, som vi opfanger fra verden omkring os. Mange gange kan vi ikke selv gøre for det, men det gør det ofte vanskeligere at elske sig selv, og dermed også andre. Denne kærlighed til sig selv kan man finde frem til, men det kræver hårdt arbejde. Og mange kan ikke klare det alene. Forståeligt nok. Hertil vil psykologer, som gennem diverse kurser, konferencer og uddannelser er blevet specialister, være en enorm hjælp til at komme videre. Ikke alle psykologer er i stand til at forstå omfanget af skam eller angst. De har naturligvis delvist kendskab til det. Men med de opkvalificerede psykologer, som er specialiseret gennem kurser, konferencer og uddannelser, er netop eksperter på området, og denne ekspertise bør man anerkende. Det gør nemlig en enorm forskel for klienter, at de har en oplevelse af, at deres psykolog faktisk forstår, hvor hæmmende deres psykiske udfordringer er. Herefter kan de så begynde at arbejde med dem. Men forståelse er afgørende for at kunne tage videre skridt i processen.

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Find mere information her

Læs mere