Kærligheden er som vinduer, der skal pudses

Udgivet 07.12.2022 | Senest redigeret 12.12.2022 |

Der findes mange billeder på kærlighed. Kærligheden er som vilde blomster. Kærlighed er som et venskab på steroider. De mange ordsprog er uendelige, og man løber nok sjældent tør for hverken reelle eller humoristiske sammenligninger. Nogle er klart mere tiltalende end andre, men ofte kommer denne type citater eller billeder ud af menneskers reelle oplevelse af kærlighed. Nogle gange er den perfekt, andre gange kaotisk og nogle gange smertefuld og uretfærdig. Kærligheden kommer i uendelig mange former, men den er ubeskrivelig og genkendelig. Flyvsk og så virkelig. Den er ikke til at gribe om og samtidig så let at forstå.

 

Kærligheden er kompleks, så hvordan i alverden skal vi kunne finde ud af at navigere i den? For i livet med fart på, er der pludselig noget der optager os meget mere, end alt det andet vi har gang i. Pludselig har vi fået et menneske ind på vores radar, som vi ikke kan overse. Et menneske som vi i første omgang føler os tiltrukket af, og senere hen gang på gang skal vælge fortsat at elske. Som tidligere nævnt er der utallige billeder på kærlighed og parforhold. Men et, som man nok sjældent hører, er, at ens parforhold er som et vindue.

 

Vinduer i parforholdet

Billedet med parforholdet som et vindue virker måske enormt fjollet. For det er langt fra lige så billedligt smukt, som at kærligheden er som en plante, der skal vandes. Men når man ser på vinduer, ser man ikke altid, hvor beskidte de er. For man kan fortsat se ud gennem vinduet, og blikket kan ligesom fokusere forbi alt skidtet. Man kan i forholdet blive blind for alt det, der langsomt sætter sig på forholdets vinduer, som grumser billedet til. Så kan det godt være, at man har en ring på sin finger, eller fortsat siger ”jeg elsker dig” inden man går i seng. Og man mener det, lige så meget som man gjorde første gang, man sagde det. Virkeligheden på den andens ide af kærlighedens vinduer er der stadig. Men når man stopper med at vaske disse vinduer, så mister man alligevel glansen i forholdet.

 

Det er ikke altid skide sjovt at skulle vaske vinduer. Nogle gange virker det faktisk næsten omsonst, når de kort tid efter kan være blevet beskidte igen. Men problemet opstår, hvis man aldrig vasker sine vinduer. Pludselig kan man ikke længere se virkeligheden på den anden side, og man kan bilde sig selv ind, at kærligheden ikke længere er at finde. Men i virkeligheden kræver et forhold mange gange knofedt og hårdt arbejde. Det er ikke tilstrækkeligt at smide floskler af. Man må investere sig selv i at gå ud af sin egen vej for at vaske de vinduer, så kærligheden kan stå klar og tydeligt. Netop billedet med vinduer giver enormt god mening, fordi billedet med at vaske vinduer er meget praktisk. Og nogle gange skal der noget meget praktisk til i forholdet, for at ens partner kan få oplevelsen af, at kærligheden på den anden side stadig er den samme.

 

Hvordan vasker jeg så kærlighedens vinduer?

Mange af de ting, som man kan gøre for at vaske kærlighedens vinduer, er meget praktisk. Gør noget for din partner, så din kærlighed står tydelig klar. Så han eller hun kan se dig vaske vinduer. Se dig handle. Gøre noget for hende eller ham. Man siger, at et billede siger mere end tusind ord. Men sådan er det også med handlinger. For når vi gør noget for hinanden, er det nemt at tolke og forstå. Derfor bør du kigge indad. Hvornår har du sidst gjort noget for din partner? Hvornår gik du sidst ud af din egen vej for at glæde ham eller hende? Hvornår vaskede du sidst kærlighedens vinduer? Og hold øje med, hvornår din partner gør det for dig. For når man er bevidst omkring sine kærlighedshandlinger, vil kærligheden ikke alene blive ved med at stå klart for en. Det vil også gøre det lettere at gøre den næste gode gerning.

 

Opmærksom på kærlighedssprog

Noget af det, som man skal være opmærksom på, når man så vasker vinduer, er, at mennesker har forskellige krælighedssprog. Man har både et primært kærlighedssprog, som man naturligt giver og et primært, som man bedst tager imod. Man kan derfor gøre sig selv og sin partner en tjeneste ved at italesætte disse kærlighedssprog. Når man gør det, giver man hinanden den bedste mulighed for at vise ens kærlighed. Altså den bedst mulige måde at vaske forholdets vinduer.

 

Der findes fem forskellige kærlighedssprog: fysisk berøring, tid, anerkendende ord, gaver og tjenester. Man har som udgangspunkt et primært og et sekundært kærlighedssprog. Ud fra dette kan det blive en smule nemmere at vise sin kærlighed til sin partner. Man kan nemlig ramme rigtigt, så vedkommende føler sig mest muligt elsket. Det er ikke altid en selvfølge, hvilket kærlighedssprog man har. Og det er en meget stor grund til at tale om det. For når man har talt om det, er det meget nemmere at ramme rigtigt. Så kan man nemlig ud fra det vaske vinduer med små gaver eller kvalitetstid. Måske man giver et ekstra langt kram, eller roser aftensmaden lidt ekstra. Måske man tager opvasken, så ens partner i stedet kan slappe af. Alt dette er med til at påvirke vores forhold. Så puds jeres forholds vinduer, så jeres kærlighed står endnu tydeligere, når dagen er omme.

 

 

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Find mere information her

Læs mere