De forskellige faser efter kærestesorger

kærestesorger faser
Udgivet 26.02.2021 | Senest redigeret 26.02.2021 |

De fleste af os, kan ikke gå gennem livet uden at være blevet ramt af kærestesorger i en eller anden grad. Nogen oplever det flere gange, nogen måske kun 1 gang.

Personligt har jeg oplevet kærestesorger mange gange og jeg har bemærket, at der ligesom er de hersens faser i kærestesorgen.

Der er et fint udtryk der hedder, ”Sorg er når kærligheden ikke længere har et sted at bo”

Man bruger det oftest ved dødsfald, men når det kommer til brud og hjertesorg, så har det også sin berettigelse, tilføjet den ekstra dimension, at man (måske) blev afvist og ikke nok med at kærligheden ikke længere har et sted at bo, den er sørme også blevet forkastet.

Ikke at sammenligne et dødsfald, men ligesom sorg over en der er død har sine faser, så har kærestesorger sin egen.

Så en ting er, at se en man elsker gå sin vej, en anden ting er, de efterfølgende sår og skrammer i hjertet det giver. Alt efter hvor stærkt du står i dig selv, så kan kærestesorg ramme dig på både dit selvværd og din selvtillid.

Læs også: Find de 38 bedste dating sites

Det tager tid at komme sig igen, efter sådan en omgang. For nogen tager det måske kort tid og for andre tager det måske længere tid.

For nogen vil der altid være den der person –  ”the one that got away”, også selvom man lærer at elske igen efterfølgende.

Men tiden heler alle sår ja, men for nogen tager det altså længere tid, at blive hel igen og i værste fald, tager man gammel smerte ind i et nyt forhold, som viser sig i triggers, nærmest ala’ PTSD symptomer.

Det kan også vise sig i forholdet, når der opstår jalousi, usikkerhed og tvivl og nogle gange angstsymptomer, fordi man er bange for at miste(igen).

Men i dette indlæg vil jeg skrue tiden tilbage

Jeg har fundet en kilde, som helt psykologisk beskriver faserne i kærestesorg og så er jeg selv gået tilbage i tiden og kigget i mine dagbogsnotater, fordi den sidste gang, hvor jeg virkelig… som i virkelig var ramt af kærestesorg, var sidste sommer.

Jeg vil derfor prøve at stille det lidt op, så du kan læse det fra psykologens øjne og fra, ja min synsvinkel, da jeg stod midt i det. Måske du kan relatere til noget af det, i din egen proces?

Indledningsvis vil jeg lige kort fortælle om det her forhold.

Der var den her fyr, som jeg mødte lidt tilfældigt på facebook, via en fælles bekendt. Vi startede egentlig med bare at skrive med hinanden i laaaang tid, før vi endelig fik sat en date op.

Men efter første date gik det egentlig slag i slag og jeg turde virkelig åbne op for ham her og kunne sagtens se en fremtid med ham. Jeg havde 100% tillid til at det her endelig var det forhold, jeg havde ventet på.

Han ville mig, viste mig det og jeg mærkede sommerfuglene baske godt og grundigt i maven.

Efter 4 måneder med fantastiske oplevelser, hyggelige og intime stunder med den her mand, mærkede jeg dog at han trak sig lige så stille og fandt på undskyldninger for ikke at tage forholdet videre til næste step.

Læs også: Alle vores kærlighedstips samlet et sted

Det jeg gruede for, skete så. Lige inden den planlagte sommerferie, som skulle bruges med ham, gjorde han det forbi. Med en besked.

En uge efter bad jeg ham dog ringe, så vi kunne snakke ud og få det afsluttet ordentligt. Det gjorde han.

Et par uger efter var jeg også forbi ham for at hente noget der var mit og omvendt, så havde jeg nogle glemte sager med til ham.

Det var sidste gang jeg så ham, hvor vi også kom til at kysse hinanden kort inden jeg tog afsted. Få måneder efter fandt han en ny, som han hurtigt blev kærester med. Av, den var heller ikke sjov.

Det tog mig nok og vel 6 måneder at komme over ham. Den dag i dag, kan jeg stadig mærke et stik, når jeg bliver mindet om ham. Men det sådan er det bare med nogen, som sætter et dybt aftryk i vores sjæl.

Det var i hvert fald et forhold og et brud der gjorde indtryk på mig.

Nu kender du lidt til forhistorien og med det i mente, håber jeg du kan trække dine egne oplevelser ned over og måske relatere til de følelser og tanker jeg kommer til at beskrive i de her faser af kærestesorg.

I kilden jeg har fundet, beskriver psykoterapeut og parterapeut Gitte Sander, faserne i kærestesorg på denne måde;

Fase 1 –  Chok

Denne fase er præget af forvirring og meningsløshed. Du har svært ved at forstå, hvad der er sket.

Det er også her, der kan opstå fysiske symptomer som hovedpine, mavepine, måske angst og måske vredesudbrud, uigennemtænkte handlinger eller handlingslammelse.

Du kan også føle indre uro og måske en følelse af håbløshed.

Dag 1 – Refleksioner

På dagen hvor jeg fik hans besked, havde jeg allerede spottet, at han havde trukket sig et døgn forinden, og det var fare-signalet for mig.

Så jeg var på en måde forberedt på det. Jeg skrev ikke dagbog den dag, men tog straks fat i mine nærmeste liv-linjer og fik trøstende og opmuntrende ord fra mine veninder.

En veninde ringede mig op, men kunne knap nok formulere et ord, fordi jeg brød ud i gråd så snart jeg tænkte på hvad jeg ville sige.

Det hjalp dog vildt meget, ikke at være alene om det på en måde. Men da beskeden kom, brød jeg fuldstændig sammen i gråd og lå i offerstilling resten af dagen og hverken sov eller spiste rigtig det efterfølgende døgn. Min frygt var blevet en realitet. Jeg græd og jeg græd.

Fase 2 – Krise

Nu begynder du at forstå, hvad der er sket.

Din hjerne arbejder med at sætte hændelserne i system, og måske begynder du også at tænke på minder med din eks-kæreste.

Følelserne kan svinge mellem sorg, vrede, stærke kærlighedsfølelser, tomhed, ensomhed, tvivl om hvorvidt det var den rigtige beslutning, savn, utryghed og usikkerhed. Andre dage kan du være helt klar i hovedet.

Dag 2 – Uddrag fra min dagbog

”Jeg græder over hvert minde. Dit smil. Dig og mig, nøgen i din seng, på dine knæ og du siger ”Du er så smuk”, imens jeg sidder overfor dig og sætter håret op. Jeg smiler.

De dybe grin du gav mig og jeg elskede dig for dem! Vores dybe snakke hvor du åbnede op for dine usikkerheder og jeg agerede coach.

Mig i din sofa, der kravlede ind i din armhule og modtog dine knus. 

Det sidste stjålne kys i børnenes legehus mens ungerne legede i haven. Den sidste gang hvor alt virkede okay mellem os.

Jeg var ellers sikker på at jeg havde manifesteret dig. Men du var lige ved og næsten. Jeg havde dog ikke lært at bryde mit kærlighedsmønster. Den der med kun at elskes halvt eller kun at elskes nogle gange.

Hvis du var så fantastisk, hvad venter der mig så?

Den næste skal i hvert fald kun være min, når han er i balance med sig selv. Få det lige afklaret først næste gang. Hvordan kunne han bruge 4 mdr. på mig, uden at føle jeg var den rigtige?”

Dag 3 – Uddrag fra min dagbog.

”Jeg har tabt 1 kg, bare i går. Jeg har ikke sovet mange timer. Det første jeg tænker på er vores fiktive samtale, som vi forhåbentlig skal have over telefonen senere. Har så mange spørgsmål og kloge teorier om hvorfor det gik galt. Jeg er spændt på om det giver mening for ham. Håber jo stadig han fortryder og alligevel er jeg klar til at sige – No way. Fix dig selv først.

Jeg skal i bad og til tandlæge. Det bliver godt at komme ud og få normaliseret hverdagen.

Læs også: Find scorereplikker som virker

Ser ham for mig hele tiden og tårerne presser sig på. Jeg har mest lyst til at sige at alt er aflyst. Jeg ligger i sengen hele dagen i dag. Men det duer ikke. Jeg har mine forpligtelser men føler mig også lidt syg pga. væskemangel og den der dybe sult. Men så snart jeg spiser, så mister jeg appetitten. Har mest lyst ti lat hoppe under dynen igen. Og bare være.

Jeg glæder mig til at jeg kan se på ham, ligesom jeg gør med min eks. At jeg kan se hvor dårligt et match vi var.  Nu har tankerne for meget i gang.

Fokus

Han tog ikke min selvtillid som nogen af de andre formåede at gøre og jeg analyserer ikke så meget på hvad jeg kunne have gjort anderledes. Det giver mig ekstra styrke og jeg tror det hjælper mig hurtigere igennem.

Min healings proces er i gang. Jeg kan godt – Det bliver godt igen!

Jeg skulle have nydt sommeren med dig. Det sagde du jo. Du håbede vi kunne blive kærester. 4 mdr. efter har du ændret mening. Jeg stolede på dig og gav mig hen. Endelig en der blev hængende og så forsvandt du.  Hvordan kan det ændre sig?

Jeg vil høre dig sige det igen. Du fik mig til at føle mig så elsket. Jeg vil have det igen. Jeg vil have os igen og det vi var. Din stemme når du siger Hej smukke! Den lyser så klart i mit hoved. Kommer aldrig til at høre det igen.

Du sagde det ville blive mere smertefuldt, hvis du blev hængende. Men kan det blive mere smertefuldt end det her?

Jeg savner dig så forfærdeligt. At være tæt på dig og vores snakke og alt det hyggelige, vi var så gode til at lave sammen. Dine kys og dine berøringer. Hvorfor skulle du absolut gå?

Dag 4 – Uddrag fra min dagbog

”Du er den første jeg tænker på når jeg vågner. Jeg kan ikke sove før jeg kollapser. Men jeg sover faktisk godt, når jeg først sover.

Jeg vågner og tænker stadig på om han aldrig har følt noget for mig? Jeg føler mig på en måde snydt og bedraget. Derfor det er så vigtigt at jeg snakker med ham og han udsatte det. Jeg har virkelig brug for afklaringen.

Jeg tror jeg har tabt 1 kg mere. Har ikke helt styr på det længere.”

3) Bearbejdning

Nu begynder du at fungere bedre i hverdagen.

Følelserne er mere afbalancerede, og du føler dig bedre i stand til at tænke og fortælle andre om, hvad der er sket. Du begynder måske at bearbejde sorgen og tabet ved at tale med andre om bruddet.

Det er almindeligt at være optaget af spørgsmål om skyld: Hvem var skyld i bruddet? Hvem gjorde noget forkert? Også benægtelse er almindeligt i denne fase.

Efterhånden kan du se mere realistisk på situationen og forstå, hvad der er sket og hvorfor – og du kan også se din egen andel i, at det gik, som det gjorde.

Dag 5 – Uddrag fra dagbogen.

Jeg har nu gode håbefulde dage og dage som i fase 2.

”Jeg så en youtube video i dag om kærestesorger. Det var en kæmpe opvågning for mig! Når jeg tænker på ”det får jeg aldrig igen” Selvfølgelig gør jeg det. Bare i en anden form og måske på en anden måde.

Nu skal jeg have brudt mønsteret med at tiltrække de usikre fyre og dem som ikke er klar.

Du gav mig gaven til at spotte når mænd har negative bindinger og ikke er klar. Tak, dit dejlige menneske. Du har åbnet en masse i mig.

Jeg har overnattet i en venindes hus, bare mig. Jeg har spist med appetit. Faldt i søvn på sofaen, halv stiv efter en halv flaske vin kl.22. ca

Hoppede i seng lidt før midnat. Sov så tung og så dejligt. Ingen tankemylder.

Han mener bestemt han ringer i aften. Det er okay at det først er nu. Jeg er mere afklaret og bryder forhåbentlig ikke sammen. Nogen sørger i 4-6 mdr, men jeg er på vej på den anden side.

Jeg er da for vild egentlig.

Han ringer i aften kl.22. Jeg er pisse nervøs”.

4) Nyorientering

I denne fase har man lagt det gamle forhold bag sig og er så småt klar til et nyt liv uden sin tidligere partner.

Uddrag fra dagbogen.

”Jeg var til polterabend i går, Jeg er så meget mere i overskud og glad. Sikke en skøn dag.

Det giver mig håb at jeg er ovre ham, hurtigere end jeg regner med. Jeg kom dog til at sende en snap til ham, om at jeg var i nærheden og det var fjollet jeg ikke kunne overnatte hos ham.

Jeg ved ikke hvad jeg troede jeg ville få ud af det.

Har ikke grædt i dag.”

Reflektioner

Der var dog dage hvor det ikke gik så godt. Hvis jeg lod tankerne fare for meget, kunne jeg pludselig begynde at græde helt ustyrlig. Det var ikke kun at jeg savnede ham. Det var lige så meget drømmen om et nyt liv, med en man kunne dele det med, som jeg sørgede over. En som jeg havde 100% tillid til og som ikke ville svigte mig.

2 måneder efter, fandt jeg tilfældigvis ud af at han havde fundet en ny og de var blevet officielt kærester. Jeg røg tilbage til fase 1, men fik mig kæmpet mig nogenlunde tilbage, og 2 mdr, efter datede jeg en ny sød fyr i et par måneder. Men selvom det virkede lovende og jeg var glad for ham, så var vi bare ikke det rette match. Han var dog uden tvivl nøglen til min healing, fordi han gav mig det jeg havde brug for i den periode.

Kilde; https://www.dr.dk/levnu/psykologi/kaerestesorg-laer-faserne-efter-et-break-kende

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Mette Egelund er skribent hos Drømmekæresten, hvor hun bidrager med artikler om kærlighed og forhold. Mette er uddannet kærlighedscoach, og har adskillige kurser og guides på nogle af Danmarks mest populære medier omkring kærlighed og coaching.