Er det tid til at stille det store spørgsmål?

Udgivet 02.02.2022 | Senest redigeret 03.02.2022 | Artiklen indeholder ads

Der er kommet i tidspunkt i ethvert forhold, hvor man må stille hinanden nogle spørgsmål. Skal vi blive sammen? Elsker vi hinanden? Vil vi gerne giftes? Vil vi gerne have børn? Alle de der spørgsmål, vi lærer fra tegneserier og sæbeoperaer, at mænd løber skrigene væk fra. 

Nu er I altså kommet til at et af de største af disse spørgsmål – I skal til at forloves. Der er et hav af spørgsmål og forvirringer omkring ringe, omkring tidspunktet og omkring hele situationen, som man intet aner om. Heldigvis kan du blive klogere her.  

Tiden er inde – hvad nu? 

Det første, største og vigtigste spørgsmål er selvfølgelig, om tiden er inde. Du ser noget fjollet ud stående på knæ med forlovelsesringe i hånden, hvis du får et nej.  

Det større spørgsmål er derfor, om I er klar til at blive forlovet. Og et næsten endnu større spørgsmål er, hvordan du ved, om I er klar.  

Det simple svar er, at du ikke kan vide det. Det er jo magien ved at skulle spørge nogen, om denne person vil ledsage dig i resten af livet – du aner ikke, om du får et ja eller nej. Og du kan for så vidt ikke spørge ret mange til hjælps.  

Du har dog et par ting at gå ud fra. Du ved, om din partner har lyst til rent faktisk at skulle gifte sig. Du ved, at du elsker personen. Og du ved, at du selv har lyst til det. Allerede der er du ret godt på vej. Det sidste skridt handler om at læse signalerne og vælge det rette tidspunkt.  

Scenen til det store spørgsmål 

Vi kender situationen til hudløshed. Vi har set utallige af frierier på tv, på film og hørt om den i vennegruppen og familien. Alligevel ryster du på hånden nu og har svært ved at finde ud af, hvordan du dog skal bære dig ad med det.  

Eller måske ved du godt, hvordan det skal foregå, men de mere formelle ting, har du ikke styr på. Det kan være, du ikke ved, om I begge skal have en ring, når du frier. Det kan være, du ikke aner, hvilken ring du skal købe eller hvor dyr den skal være. Måske vil du slet ikke have nogen ring til selve frieriet.  

Den bedste og største opfordring er, at du køber en ring. Om så din partner faktisk ønsker at gå med ringen, er op til partneren. Forlovelsesringen bliver jo traditionelt udskiftet til brylluppet, hvorfor nogle vælger at undlade med at bære en forlovelsesring. Men ville det ikke være ærgerligt, hvis partneren gerne ville have en ring, og du så ikke havde en klar.  

Det er nemmere at lægge en ring i lommen igen, hvis den ikke er ønsket, end at trylle en frem af lommeuld.  

Et minde for resten af livet 

Der er meget stress forbundet med at skulle fri. Det kan virke helt vildt irriterende og frustrerende. Hvorfor skal der være så meget stress og bekymringer forbundet med at skulle fortælle den, du elsker, at du vil bruge resten af livet med personen?  

Det er der en meget god grund til uheldigvis. For frieriet er ikke bare noget, der lige skal ske og overstås. Det er et minde, I bærer på sammen resten af livet.  

Hvis det går dårligt, eller ikke helt efter ønsket, er det selvfølgelig ikke værre, end at I elsker hinanden og finder et andet minde at huske tilbage på sammen. Men frieriet er ofte noget begge parter i parforholdet har tænkt over i flere år. Man har forestillet sig, hvordan det er stille spørgsmålet, at få det stillet og hvad man skal gøre bagefter.  

Det kan aldrig leve op til de høje forventninger, men det kan blive noget helt specielt og unikt, hvis man gør det med noget charme og en stor portion kærlighed. En god ide er at prøve at få noget musik, en placering, mad og andre ting til at passe med jeres forhold, minder eller andet, som I deler sammen. Så aftenen allerede løftes og gøres speciel, inden du tager ringen frem.  

Desuden gør det måske også partneren klar til, at der kunne ske noget stort denne aften. Det kan lette trykket lidt, at begge er forberedte på, hvad der skal ske.  

Hvad gør man med ringen? 

Ringen er igen det store spørgsmål. Og der er ikke mange rigtige svar. Du skal ikke bruge 3 gange månedsløn på ringen eller følge andre skøre regler.  

Alle forhold er forskellige og prisen på ringen som ringens design og lignende, kan man ikke sige noget entydigt om. Her må du selv tænke over, hvem din partner er og hvad parterne ønsker sig.  

Det klassiske er jo, at du spørger partnerens bedsteven eller familiemedlem om, hvad partneren kunne ønske sig af ring. Hvis du nu er helt på bar bund, er det en god ide. Det sætter dog en del pres på ven eller familiemedlem, som jo selvfølgelig ikke må sige noget. Så vælg personen med omhu.  

Husk hvorfor du gør det 

Tilbage til stressen og alle tankerne, du banker rundt med i hovedet. Det tarvelig her er, at de på en måde skal være der. Så du kan ikke bare slippe af med dem.  

Hvad du kan gøre, er at tænke på den person, du gør alt det her for. Tænk på, hvor glad personen bliver, når du spørger. Tænk på livet, I skal dele sammen. Tænk på din partner ikke på prisen på ringen, på uroen i maven osv.

 

Faglig godkendt af datingekspert

Om skribenten

Find mere information her

Læs mere