Den Første date – en guide fra Singlecoachen

”Skal vi spise middag og gå i biografen?” Nej! Af flere årsager.

Uanset om man har mødt kvinden, som man skal på første date med på gaden, i byen eller et hvilket som helst andet sted, har man givet hende et førstehåndsindtryk, der var tilstrækkeligt til, at hun indvilgede i at gå på date. Når man møder hende på daten vil hun få et tredjehåndsindtryk. Andenhåndsindtrykket ligger i mellem de to tidspunkter, og opstår i den kommunikation, man har, om hvornår daten skal finde sted, og hvad der skal ske. Hun har indvilget i at gå på date, så hun må have en formodning om, at jeres relation har en eller anden form for potentiale og er nysgerrig
efter at finde ud af hvad. Forslaget, om hvad daten skal indeholde af aktiviteter, er et udtryk for personlighed og engagement. Der er tusinde muligheder, som, allerede inden daten starter, giverhende et indtryk af den person, hun vil komme til at møde. Middag og en biograffilm er uden tvivl den største dating-kliché og den mest fantasiforladte aktivitet, der findes.


En middag på første date indeholder en række uhensigtsmæssige risici. Man er bænket overfor hinanden uden nogle særlige omgivelser, der kan give anledning til sjove eller interessante samtaleemner. Der sidder en masse andre mennesker tæt på, som sikkert let kan identificere en første date, hvilket kan være svært at abstrahere fra, særligt hvis de endda kan lytte med på samtalen. Det er aldrig smart at komme til at tale med mad i munden eller spilde af nervøsitet. Desuden kan der let opstå en lidt akavet situation, når regningen skal betales. Betaler du, eller skal I splitte? Mener hun, at du skal betale? Er hun høflig og foreslår at dele med en forventning om, at du insisterer på at betale? Er hun en kvinde, der mener, at hun naturligvis selv skal betale sin del og måske endda sætter en ære i det?

I biografen efterfølgende er I lukket inde i et mørkt rum med mange mennesker tæt omkring jer. I kan ikke snakke sammen og ikke engang se hinanden i øjnene. På første date er det ikke sandsynligt, at I er nået til at holde i hånd i biografens mørke, og det gamle trick med forsigtigt at snige armen rundt om hendes skulder bør aldrig være andet end et komisk indslag på film og tv. Når I har lært hinanden bedre at kende, kan en middag og/eller en tur i biografen med fingerflet til gengæld være rigtig hyggelig.

GLS STÅR FOR GÅ, LEG, SNAK

På en første date er det vigtigste, at begge parter får mulighed for at mærke hinanden lidt af uden for meget pres. Derfor er det sjældent en god idé at køre den op i et voldsomt gear, hvor man skal lave en hel masse. Samtidig kan den første date også være ret anspændt, hvilket kan gøre det svært at sidde bænket overfor hinanden og have den store forkromede øjen- og sjælsåbnende samtale. Første date skal være enkel og overskuelig og så kan man skrue op for hyggen, aktivitetsniveauet og samtalerne på de følgende dates. Alle folk er naturligvis forskellige, så det er utopisk at tro, at man kan opstille det perfekte og universelle datingforløb, men datingskabelonen GLS kan være rigtig god at tage udgangspunkt i, og hvor man så kan justere, tilføje og ændre i forhold til præferencer og temperament. GLS står for Gå, Leg, Snak og handler om, hvad det overordnede tema på de første tre dates kan være.

DOSÉR DIT SMIL

Første Date – Gå en tur

At mødes og bare gå en tur på første date kan virke uambitiøst, men måske være den mest hensigtsmæssige måde at tilbringe den første time sammen. I mødes på neutral grund og kan på en meget naturlig måde bevæge jer lidt i stedet for at sidde fanget på en stol. Som regel glider samtalen bedre, når man går. Start daten med et knus. Det kan være en rarmåde at byde velkommen på og måske bryde den første akavethed. Det er jo en date, og et knus indikerer, at I er her, fordi I er interesserede i hinanden. I kan gå en tur i den lokale park, rundt om en sø, hvor du kan have været forudseende og tage brød med til at fodre ænder, eller i kan gå rundt i dit eller hendes nærmiljø og se på by og gader, som I til hverdag bare haster igennem på vej fra A til B. Start gerne daten med at snakke om vejret. Det kan virke som en kliché, men det er let at gribe til og lige få smurt stemmebåndet, og så kan der altid sluttes af med en kommentar om at det netop er en kliché at snakke om vejret. Så kan I grine lidt af det. Fortæl derefter eksempelvis om noget, du lige har oplevet eller spørg til hende. På den første date, skal du helst undgå at storsmile alt for meget, da det kan give et indtryk af desperation og manglende selvtillid. Det vil virke, som om du higer efter anerkendelse og i din usikkerhed forfalder til overdrevne og kunstige smil på samme måde som folk, der altid griner voldsomt, af en hvilken som helst kommentar, kan give indtryk af at forsøge at indynde sig hos den anden, og dermed ligger under for vedkommende. Det viser selvtillid, at du er afslappet og hviler i dig selv. Du skal naturligvis ikke overdrive det i en grad, hvor du kommer til at virke kold og arrogant. Igen handler det om at finde en god balance, som er autentisk og et udtryk for, hvordan du i virkeligheden

  1. Kvinder, og folk generelt, elsker dig for den følelse, du skaber hos dem, når du får dem til at grine, og de vil huske dig for den følelse. Det virker også den anden vej, hvorfor mange mennesker får en mild eller stærk euforisk følelse af at få andre til at grine. Men målet er altså at få andre til at føle sig veltilpas i dit selskab, og det vil de have lettere ved at gøre, hvis de mærker din selvtillid, og at du har styr på situationen, for så kan de bedre slappe af og lade sig føre med.

EN FORRET MED APPETIT TIL MERE

På gåturen behøver I ikke konstant holde øjenkontakt, men kan ind imellem og på passende tidspunkter i snakken søge og finde den. Der kan opstå naturlige kunstpauser ved at I skal krydse gaden, dreje ned af en sti, over en lille bro, forbi andre gående eller cyklister, og ofte er det lettere at genoptage snakken, når der sker noget. Grin ad børn der slås på græsset, smil ad det forbipasserende ældre par der småskændes, peg på hunden der griber i tennisbold eller frisbee i luften og spørg hvad hendes forhold til hunde er. Spis eksempelvis en is hvis solen skinner og varmer, eller nyd en kop kaffe eller varm kakao, hvis vejret og sæsonen lægger mere op til det. Turen behøver ikke vare mere end en times tid, og stop gerne mens legen er god. Første date er mest succesfuld, når den er en forret, der ikke gør mæt, men giver appetit til mere. Til trods for at daten kun har varet en times tid, og I måske kun har snakket lidt overfladisk om løst og fast, skal den nok have givet anledning til en hel masse indtryk, der lige skal fordøjes. Sig tak for daten og giv hende et varmt kram.

GEM FREMTIDEN TIL SENERE

Vent med at snakke om, hvorvidt I skal mødes igen.

Lad daten stå, som det den er, så det I bagefter tænker og husker er den fornemmelse, der så eksempelvis dagen efter eller et par dage efter kan motivere til at aftale en ny date. Det gælder ikke kun første date. Lad generelt være med, mens du er på date eller i slutningen af den, at aftale tid og sted for en ny date eller i det hele taget komme med spørgende hentydninger til, om hun vil være interesseret i en ny date. Der ligger en masse spænding gemt i tankerne: ”Har han lyst til at se mig igen?”, ”Hvornår foreslår han en ny date?”, Hvad vil der ske næste gang?” Den spænding punkterer du ved at tale om det på den igangværende date. Du vil muligvis også forekomme mere usikker, da ønsket om en klar aftale smager af, at du vil holde hende fast på noget. Den usikkerhed, du udtrykker, kan i sig selv gøre, at hun vil have mindre lyst. Når du er på daten, så bliv i daten, koncentrér dig om nuet og lad være med at fokusere på fremtiden, den skal tidsnok komme. Desuden giver det, at I ikke har aftalt hvor og hvornår, jer noget at snakke om efter daten på telefon, sms, mail, skype, facebook, osv., frem mod den næste date, så der igen kan opbygges spænding, hvorimod spændingen nemt kan fise ud af ballonen, hvis daten allerede er aftalt, og I således bare går og venter på den. Den igangværende date skal opleves som et mål i sig selv og ikke blot som et middel til at opnå den næste date.

Anden Date – Leg og hav det sjovt

Hvis første date gav lyst og nysgerrighed til mere, er anden date en glimrende mulighed for at tilbringe tid sammen på en sjovere og knapt så anspændt måde. De indledende nerver blev dulmet ved det første møde, og nu vil begge parter gerne have mere. Begge har lyst til at lære hinanden bedre at kende, da det første møde kun gav en forsmag, men samtidig er det stadig helt nyt og spændende, og sikkert stadig en smule nervepirrende. Anden date kan man med fordel bruge på en lidt større aktivitet. Den kan udfolde sig på forskellige arenaer, der alle har forskellige fordele:

A.  Din hjemmebane, hvis du har en hobby eller interesse, som er oplagt til, at du kan invitere hende med og vise, hvad du elsker at lave. Det giver dig en hjemmevant følelse, som gør, at du lettere vil kunne optræde selvsikkert, og hun vil kunne slappe af og lade sig lede af dig, fordi du har taget initiativet og er den, der tegner og fortæller.

B.  Hendes tidligere eller nuværende hjemmebane. Hvis hun på første date nævnte, at hun som barn elskede at stå på skøjter, men ikke har gjort det i årevis, er der gode point at score ved at invitere hendes med på glatis. Hun får en dejlig nostalgisk oplevelse i dit selskab, og du viser, at du lytter til hende, og at hende oplevelser og følelser betyder noget for dig. Hvis hun fortalte om en hobby eller interesse, hun dyrker, kan du også invitere med til en afart af det, hvor hun måske får mulighed for at brillere, og i hvert føle sig tryg, mens du måske kan klovne lidt rundt ved ikke at være nær så god som hende.

C.  På neutral bane, som tit vil være det letteste, og hvor der er et utal af muligheder. Her er I helt i øjenhøjde og kan lege på lige fod og udforske hinanden og den aktivitet daten indeholder. I kan cykle (måske leje en tandem), stå på rulleskøjter, leje en robåd/vandcykel/kano eller køre Gokart, hvis pulsen skal lidt op. I kan spille minigolf, flyve drage, gå på udstilling/ museum eller tage i tivoli/cirkus. Af andre muligheder kan også nævnes loppemarked, hvor I hver især skal købe den sjoveste eller hæsligste ting, I falder over, byvandring, hvor I skiftes til at være guide, picnic med kroket eller petanque som måske vil udvikle sig til at kigge på stjerner, eller I kan tage til hestevæddeløb eller ind og se det lokale fodbold- eller håndboldhold spille kamp. Det afhænger mest af jeres temperament, muligheder i nærområdet og ikke mindst fantasien.

Det vigtigste på denne anden date er, at I kan lege og have det sjovt. Hold snakken let og gerne koncentreret om, eller med udgangspunkt i det, I foretager jer. I får mulighed for at få et godt øjebliksbillede af hinanden uden at skulle fremlægge hver jeres livshistorie. Det er også meget hyggeligere og sjovere med små historier lidt ad gangen end et foredrag med titlen ”Mit liv – fra fødsel til i dag fredag”. Et øjebliksbillede kan være stærkt og stimulere nysgerrigheden. Kan man lide det man oplever i nuet, vil man helt naturligt have lyst til at vide, hvad der gik forud, og hvad der vil komme. Hvad har i oplevet tidligere, hvad har gjort jer til dem, I er, og hvad kunne I tænke jer at opnå? Det er alt sammen noget, der kan komme småbidder af under anden date, men som for alvor kan udfoldes på den tredje. Slut dagen af med et smil, et kram og måske et let kys, hvis stemningen er til det. I vil begge gå hjem med en varm mavefornemmelse og næsten ikke kunne vente til tredje date.

VIND ET SPØRGSMÅL

Tredje Date – Snak og kom tættere på hinanden

På tredje date vil det være oplagt, at I får mulighed for at få snakket enhel del mere og dybere end på de første to. Til middagsdaten kan du udvælge et intimt og hyggeligt sted, men du kan også lave en picnic, forberede et sushi-kursus hos en kok eller invitere hende på 3 retter på 3 forskellige restauranter, så I bruger en masse tid på at slentre rundt og nyde aftenen og hinanden.  Hvis samtalen er tung, kan du foreslå, at I skiftes til at stille hinanden 3 spørgsmål, som man skal svare ærligt på – og så være sjov og toneangivende, når du stiller dine. I kan også ’spille om spørgsmål’. Det er lettest med kort eller terninger, og kan bruges som en tilbygning til ethvert spil med mange små runder eksempelvis ’Snyd’ eller ’Meyer’. Den der vinder en runde får lov til at stille den anden et nærgående spørgsmål. På den måde bliver lidt af konkurrence-elementet også trukket ud af spillet, så det ikke bare gælder om at vinde. Sørg for at spørgsmålene er interessante og udfordrende, så de går tæt på og giver hende anledning til at fortælle nogle personlige ting om sig selv uden dog at gå over grænsen. I kan også aftale at mødes på en café, vinbar eller et værtshus til en længere hyggelig samtale over et glas eller tre. Det afhænger alt sammen af jeres dynamik og præferencer.

2 SANDHEDER OG 1 LØGN

På denne date vil I for alvor kunne finde ud af, om I passer sammen, lære hinanden mere indgående at kende og mærke efter, om der er fysisk spænding, kemi og energi i jeres samvær. ”2 sandheder og 1 løgn” er en lille leg, der virker glimrende på tredje date til at stimulere stemningen og komme endnu tættere på hinanden. Legen går ud på, at du fortæller tre små historier eller informationer om dig selv, hvoraf de to skal være sande og den ene en løgn. Hun skal så gætte hvilken, der er løgnen, hvorefter det er hendes tur til at fortælle. Anden eller tredje gang det er din tur, kan du med et lille twist lægge op til et kys. Fortæl en sand og en falsk information og sig som den tredje, med fuld øjenkontakt, noget i stil med: ”Jeg har virkelig meget lyst til at kysse dig lige nu.” Hvis hun fastholder øjenkontakten så ryk tættere på og kys hende. Hvis ikke må hun gætte den falske information som før, men så ved hun, at hun har afvist et godt og ærligt forsøg på et kys, så enten må hun snart give lidt mere af sig selv og måske selv tage initiativ, ellers må hun klart melde ud, hvis hun rent faktisk ikke er interesseret. Hellere før end siden, så du ikke spilder alt for meget tid, energi og nervøsitet på hende, hvis der ikke er nogen fremtid i det. Tredje date behøver ikke, men kunne sagtens, ende med en overnatning. Begge parter skal naturligvis være klar og have lyst til sex, inden I kaster jer ud i det, men omvendt kan det også mange gange være uheldigt at vente alt for længe. Det kan skabe et forventningspres, som ingen og intet kan leve op til. Det er jo trods alt bare sex. Uanset hvad vil denne date sandsynligvis give indikationer af, om I har lyst til at give denne tosomhed en reel chance.

Evaluering

Efter enhver date er det en rigtig god idé at lave en evaluering. Lad indtrykkene bundfældes og vent måske til dagen efter. Sæt gerne ord på overfor dig selv eller sammen med en ven eller veninde. Det er vigtigt at være hudløst ærlig.

▶▶Hvad tænker og føler du umiddelbart om hende?

▶▶Hvordan var kemien mellem jer?

▶▶Hvad gjorde og sagde du, som var rigtig godt?

▶▶Hvad kunne du have gjort bedre?

▶▶Hvad skal du være mere opmærksom på næste gang?

▶▶Hvad har du lært af denne date?

Uanset om du (eller hun) vælger, at I ikke skal ses til en yderligere date, kan der være rigtig mange ting at lære ved at evaluere daten. Og hvis I bliver enige om at mødes igen, kan det være endnu vigtigere. Efter din evaluering, og eventuelt dagen efter, så ring eller skriv til hende. Tak for mødet, vær flink, ærlig og klar i mælet, uanset hvad du har besluttet. Hvis du mener, at der ikke er basis for endnu en date, så skriv eksempelvis: ”Tak for daten. Det var hyggeligt, men jeg synes ikke, vi skal ses igen.” Ærligt, kort og ligefrem. I har ikke været kærester, så der er ingen grund til at overdramatisere og opfatte det som at slå op. Efter én date er der ikke et krav om en opringning eller en længere forklaring. Det vigtigste er at melde ud, for selvom du tænker, at daten tydeligt viste, at der ikke var potentiale til mere, er det dårlig stil og lidt kujonagtigt bare at lade det løbe ud i sandet ved ikke at skrive. Respektér dig selv ved at respektere andre.

Hvis du har lyst til at se hende igen så skriv det, men hold det igen kort og afslappet, indtil hun har givet udtryk for om hun er enig. Skriv eksempelvis: ”Tak for sidst. Jeg synes, det var rigtig hyggeligt og kunne godt tænke mig at se dig igen.” Lad være med at skrive, at du ’håber at få lov til at se hende igen’ og du behøver ikke stille et decideret spørgsmål i beskeden. Du har udtrykt, hvad du umiddelbart føler og tænker på en direkte og imødekommende møde, og nu har hun mulighed for at svare, uden det store forventningspres, om hun også har lyst til at ses igen, eller om hun mener, I skal holde her. Indlægget her er taget fra et kapitel fra min bog ”Et Liv Fuld af kvinder” Lær at score på Singlecoach.dk 

Læs den og lær at score

Kunne du bruge artiklen?
Del kærligheden
Få kæresteråd på e-mail
No comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *